OK  
  OK        Cancel  

BOOKS

Neckers, Jan; Neckers, Gaston (foto's). Mechelen zoals J.B.De Noter het zag. 3 delen compleet. Mechelen, JStevens, 1980-1981.
Sold
3 delen, gebonden, zwart linnen met zilverkleurige belettering onder orig. stofomslag, 198,195,185pp., 22x27.5cm, oblong, doorlopend ge´llustreerd in kleur, zeer goede staat. Zeldzaam als complete set.
Itemnummer 920
Jan Baptist de Noter werd geboren op 30 november 1786 te Walem, bij Mechelen en zal in 1814 naar Gent verhuizen waar hij, in 1818, trouwt met Charlotte Maya. Jan Baptist de Noter is begeesterd door de studie van oude gebouwen en wordt geroemd als redder van het historische stadsuitzicht te Mechelen en te Gent, voorwaar dankzij zijn schetsen en tekeningen die hij op papier maakte. Gebouwen, die Jan Baptist de Noter op papier zette, vielen daarna geregeld onder de slopershamer. Dankzij dit omvangrijke oeuvre zijn deze stadszichten en gebouwen voor altijd vereeuwigd. Het boek "Mechelen zoals J.B. de Noter het zag" van Jan Neckers bevat een pak aquarellen in kleur van historische gebouwen, poorten en binnenzichten van kerken. Maar ook zijn het unieke kijkboeken van verdwenen gebouwen in Mechelen en geeft een goed beeld van de dominante grond- en gebouweneigendommen van kloosters, abdijen en refuges in Mechelen. Ook worden de aquarellen van Jan Baptist de Noter nog altijd beschouwd als een belangrijke iconografische bron bij opgravingen en archeologisch onderzoek in Mechelen. De tekeningen worden gedateerd van vlak voor de opkomst van de beginnende fotografie en veel van zijn afbeeldingen stellen zichten voor vlak voor de afbraak van de middeleeuwse stadsomwallingen. Bovendien zijn alle tekeningen door Jan Neckers voorzien van een grondige historische beschrijving van het afgebeelde bouwwerk. Kortom: een uniek naslagwerk voor iedereen die ge´nteresseerd is naar de rijke geschiedenis van de stad Mechelen.


Back to Top