OK  
  OK        Cancel  

BOOKS

Ouida / An van Dienderen en Didier Volckaert (Tom Naegels) A dog of Flanders. Een nooit geziene kijk op Vlaanderen. Tielt, Lannoo, 2010.
Sold
Softcover met flappen, 270pp., 21x26cm., rijkelijk ge´llustreerd in kleur en z/w., in zeer goede staat (incl. boekenlegger). Als nieuw. Schaars. ISBN: 9789020988581.
Itemnummer 7436
De Engelse novelle A Dog of Flanders van Ouida speelt zich af in Vlaanderen maar is hier nagenoeg onbekend. In schril contrast hiermee staat de ongekende populariteit van het verhaal in de Verenigde Staten en vooral Japan. Een Japanse kijk op Vlaanderen. Jaarlijks komen duizenden Japanse toeristen als het ware op pelgrimstocht naar Antwerpen en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, om in de voetsporen van Nello en Patrasche te treden. Dit rijkelijk ge´llustreerde kijkboek brengt ook twee primeurs: de oorspronkelijke uitgave van de 19de-eeuwse novelle in facsimile herdrukt en een nieuwe Nederlandse vertaling door Tom Naegels. Met teksten over het trans-Atlantische traject van het verhaal, de talrijke verfilmingen, de Japanse hype en de eigenzinnige schrijfster Ouida, door Vlaamse en Japanse auteurs uit gespecialiseerde disciplines. A Dog of Flanders is een novelle uit de 19de eeuw van de Britse schrijfster Ouida. Het is het meest gepubliceerde boek over Vlaanderen. Het boekje, dat amper een zestigtal pagina?s telt, heeft sinds zijn eerste publicatie in 1872 geleid tot een stroom van afbeeldingen, prenten, en verfilmingen over dat Vlaanderen. Zo was het verhaal begin 20ste eeuw enorm populair in de Verenigde Staten. Dit leidde uiteindelijk tot vijf Hollywoodfilms. De oudste dateert uit 1914, de meest recente is gerealiseerd in 1999. Het verhaal werd in Japan reeds ge´ntroduceerd in 1908. Het is er verplichte schoollectuur en de personages behoren er tot het collectieve geheugen. Dit is onder meer te danken aan een waanzinnig populaire animatiereeks uit 1975. Deze serie trok elke avond zo?n 30 miljoen kijkers en wordt sindsdien jaarlijks heruitgezonden. Het aantal gedrukte exemplaren van het boek loopt wereldwijd in de 100 miljoen. Japan alleen kent al zo?n 500 herdrukken. Hoe kijken de anderen naar ?ons?? Hoe wordt Vlaanderen voorgesteld door de Britse schrijfster, de Amerikaanse verfilmingen en de Japanse animatiereeks? De omkering van de vraag biedt verrassende perspectieven. Het laat ons toe om te kijken naar ?onszelf? via de ogen van de anderen. Door dit verhaal over Vlaanderen te bekijken vanuit de culturele blik van de schrijfster, de Japanners en de Amerikanen, wordt datgene wat vertrouwd is, in een ander daglicht geplaatst. We kijken naar onszelf via andere ogen, die we niet helemaal begrijpen, maar die zeker tot de verbeelding spreken.


Back to Top