OK  
  OK        Cancel  

BOOKS

Parmentier, Jan. Thee van overzee. Maritieme en Handelsrelaties tussen Vlaanderen en China tijdens de 18de eeuw. Ludion / The Flagstaff House Museum of Tea Ware / Havenbestuur Brugge-Zeebrugge, 1996.
€ 22.50
Gebonden, linnen met stofomslag (beschermd met verwijderbare cellofaanfolie), 144pp., 29x24.5cm., rijkelijk ge´llustr. in kleur, in zeer goiede staat. ISBN: 9789055440719.
Itemnummer 4364
Dit boek biedt een historisch overzicht van de handelsrelaties tussen Vlaanderen en China in de achttiende eeuw, met name van de activiteiten van de Generale Keijserlycke Indische Compagnie, naar de vestigingsplaats ook wel Oostendse Compagnie genaamd. Deze compagnie importeerde met eigen schepen tussen 1723 en 1735 thee, zijde en porselein uit China. Vergeleken met Engelse en Hollandse concurrenten was men daarbij redelijk succesvol, maar tenslotte moest men om politieke redenen toch de activiteiten staken. Nadien werden wel kortstondige pogingen ondernomen om de draad weer op te pakken. Na een korte inleiding komen achtereenvolgens de vaart op Azie, het toereden van de schepen, de zeeroutes en de bemanning aan de orde; een hoofdstuk over de smaak voor Chinese producten in Vlaanderen, een woordenlijst en bibliografie besluiten het boek. De auteur heeft als maritiem historicus al vele publicaties over achttiende-eeuwse handelscompagnien op zijn naam staan. Een populair geschreven, gedegen boek, dat door zijn verzorgde uitvoering en talrijke kleurenillustraties een groot publiek zal aanspreken. (NBD|Biblion recensie, P.F.Th.M. Turk.)


Back to Top