OK  
  OK        Cancel  

BOOKS

Jean-Pierre Van Rossem. Belgisch uranium voor de eerste Amerikaanse en Russische atoombommen. Kessel-Lo, van Halewyck, 2011.
Sold
Softcover met flappen, 671pp., 17.5x24cm., ills. in z/w., in goede staat (buitenzijde met kleine imperfecties, binnenin zeer goed). ISBN: 9789461310620.
Itemnummer 12599
Zonder Belgisch uranium hadden de VS nooit een atoombom op Hiroshima kunnen gooien.In de mijn van Shinkolobwe (Katanga, Congo) liet Union Minière (nu Umicore) uranium opdelven van een ongezien hoge kwaliteit. Nog vóór het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verstuurde een directeur van Union Minière in het grootste geheim meer dan duizend ton uraniumoxide naar New York. De VS vreesde dat Duitsland bezig was met de bouw van een atoombom. Met een inzet van meer dan 125.000 werknemers en van tientallen miljarden dollars begon Amerika hals over kop aan het zogeheten Manhattan Project. Wanneer de eerste bommen bijna klaar waren, tekenden de vier Belgische ministers in Londen een tienjarig contract waarbij de Amerikanen het monopolie kregen op de aankoop van ¿Belgisch¿ uranium. Bij de ondertekening, enkele weken na de bevrijding van Brussel, werd flagrant valsheid in geschrifte gepleegd door de ministers Spaak, Pierlot, Gutt en De Vleeschauwer om het Parlement buitenspel te zetten. Dankzij de Belgische ministers kon de Koude Oorlog al worden opgestart, nog vóór de Tweede Wereldoorlog beëindigd was. De vier ministers werden een speelbal van de vers opgerichte Amerikaanse veiligheidsdienst CIA. Daar zouden later vier politieke moorden uit voortkomen, waaronder die op Patrice Lumumba en die op Julien Lahaut. Toen de Russische troepen in 1945 Berlijn binnenvielen, vonden ze een kleine tweehonderd ton Belgisch uranium. Union Minière had in volle oorlogstijd namelijk ook uranium verkocht aan de nazi's; het zou gebruikt worden voor de eerste Russische atoombom in 1949.






Back to Top